+359 877 753 332 office@topparceli.bg

Не се колебай да ни потърсиш!

Лорем ипсум долор сит амет, цонсецтетур адиписцинг елит. Морби ферментум,

Контакти

+359 877 753 332 office@topparceli.bg

гр. София, п.к. 1527,
бул. княз Александър Дондуков 66

Последвай ни:

Какво трябва да знаем за данъците при продажба на парцел?

Какво трябва да знаем за данъците при продажба на парцел? - Топ Парцели>

Искате да продадете парцел? Чудесно! Но преди да се впуснете в търсене на купувач, трябва да се запознаете с данъчните аспекти на сделката. Защото продажбата на имот генерира доход, а това означава, че се дължат данъци. Тази статия ще ви разкрие всичко, което е нужно да знаете за данъците при продажба на парцел, поднесено по ясен и разбираем начин.

Ще откриете:

В кои случаи не се дължат данъци при продажба на имот?

Как се изчисляват данъците за продажба на имот?

Какви са стъпките за деклариране и плащане на данъците?

Допълнителни съвети и полезни ресурси?

Готови ли сте да разберете как да продадете вашия имот без данъчни изненади? 

Кой плаща данъка при продажба на парцел?

Сделката за продажба на парцел е вълнуващо събитие, но трябва да сте осведомени за всички данъчни задължения, за да избегнете неприятни изненади.При покупка на имот се дължи местен данък за придобиване на имущество. Този данък се дължи при всяка сделка за прехвърляне на собственост на недвижим имот, включително при купуване и продажба на парцел. Той се плаща от купувача в общината, където се намира имотът.

Размерът на данъка зависи от:

 • Продажната цена на парцела: Колкото по-висока е цената, толкова по-висок е данъкът.
 • Местоположението на парцела: В различните общини има различни ставки на данъка. В София данъкът е 3%. Ако продавате парцел за 100 000 лв, дължимият местен данък е 3 000 лв.

Всички данъци и такси, свързани с продажбата на имот, се изчисляват на базата на цената, посочена в нотариален акт.

В кои случаи не се дължи данък при продажба на парцел?

Данъчни облекчения по ЗДДФЛ при продажба на парцел

Не дължите данък, ако продавате един жилищен имот, придобит преди повече от 3 години. Също така не дължите данък, ако продавате до два недвижими имота (включително селскостопански и горски), придобити преди повече от 5 години. Във всички останали случаи

облагаемият доход се изчислява като разликата между продажната цена и цената на придобиване, минус 10% разходи. Върху тази сума се дължи данък от 10%. Данъкът се дължи само от продавача и се декларира до края на април следващата година. Проверете в ЗДДФЛ дали вашият парцел попада в тези случаи. 

Плаща ли се данък при наследствени, завещани и реституционни парцели?

Ако продавате парцел, получен по наследство, завещание или реституционен акт, доходите от продажбата на такъв имот не се облагат с данък! Независимо дали имотът е жилищен или не, освобождаването от данък се прилага еднакво. Това правило не важи за имоти, получени чрез дарение. При продажба на дарен имот се дължи данък върху дохода. За да се възползвате от данъчната облекчение, е необходимо да представите в НАП документи, доказващи наследствения, завещания или реституционния характер на придобиването на имота. 

Как се декларира и плаща данък при продажба на парцел?

За да ви улесним, ще ви обясним подробно как да декларирате и платите данъците при продажба на парцел.

 •  Деклариране на доходите. Доходите от продажба на парцел се декларират в годишната данъчна декларация по ДОХОД, която се подава в НАП до 30 април на следващата година след годината, през която е извършена продажбата.

В декларацията трябва да попълните информация за продажната цена на парцела, датата на сделката, данните на купувача и разходите, свързани с придобиването на парцела.

 • Плащане на данък при продажба на парцел. Данъкът върху общия доход от продажбата на парцел се дължи до 30 април на следващата година. Можете да платите данъка по банков път, в брой в касите на НАП или чрез виртуален ПОС терминал.

Как да изчисля данъка при продажба на имот?

Първо, определете разликата между продажната и покупната цена на имота. Тази разлика е вашият доход от продажбата. Пример, купили сте имот за 15 000 евро, а го продавате го за 25 000 евро.

Вашият доход е 25 000 евро – 15 000 евро = 10 000 евро.

Законът признава 10% от вашия доход като нормативно признати разходи. Тези разходи се изваждат от дохода ви. В нашия пример 10% от 10 000 евро са 1 000 евро. Вашият доход, намален с разходите, е 10 000 евро – 1 000 евро = 9 000 евро. Върху тази сума се прилага данъчна ставка от 10%. Тази сума е данъкът, който дължите. 10% от 9 000 евро са 900 евро. Дължимият данък е 900 евро.

Как се изчислява данъкът за продажба на парцел?

Допълнителни съвети

Съхранявайте всички документи, свързани с придобиването и продажбата на парцела, за да можете да докажете произхода на средствата и да избегнете проблеми с НАП.

Бъдете информирани за промените в данъчното законодателство, за да можете да се съобразите с тях. Обикновено те се променят и приемат в край на календарната година.
Продажбата на парцел може да бъде печеливша сделка, но трябва да бъдете осведомени за данъчните аспекти, за да избегнете неприятни изненади.

Агентите на недвижими имоти от Топ Парцели ще ви помогнат да намерите най-добрия купувач за вашия парцел, но и ще ви съдействат със съвети за всички данъчни задължения, свързани с сделката.

Свържете се с нас още днес и ще ви помогнем да продадете вашия парцел без данъчни изненади!

Често задавани въпроси

В кои случаи не се дължи данък при продажба на парцел?

Не дължите данък, ако продавате един жилищен имот, придобит преди повече от 3 години. Не дължите данък, ако продавате до два недвижими имота (включително селскостопански и горски), придобити преди повече от 5 години. Не дължите данък, ако сте наследили парцела и го продавате.

Как се изчислява данъкът за продажба на парцел?

Данъкът се изчислява върху облагаемия доход, който се равнява на продажната цена минус цената на придобиване и минус 10% разходи. Върху облагаемия доход се прилага данъчна ставка от 10%.

Какви са стъпките за деклариране и плащане на данъка?

Декларирайте доходите си от продажба на парцела в годишната данъчна декларация по ДОХОД до 30 април на следващата година. Платете данъка до 30 април на следващата година по банков път, в брой в касите на НАП или чрез виртуален ПОС терминал.

Кой плаща местния данък за придобиване на имущество?

Този данък се дължи от купувача на парцела и се плаща в общината, където се намира имотът.

Какво да правим, ако имаме нужда от помощ?

Съхранявайте всички документи, свързани с покупката и продажбата на парцела. Проверете в ЗДДФЛ дали вашият парцел попада в категориите, освободени от данък. Обърнете се към данъчен специалист или към агенция за недвижими имоти за професионална консултация.

Оценка на Статията:

5.0
(4 Отзива)
5
(4)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)

Отзиви за статията

Иван Вълков

Преди да се обърна към Топ Парцели, мислех, че ще ми е много трудно да продада парцела си. Те ми помогнаха с всичко, от оценката на имота до преговорите с купувача. Бяха винаги на разположение да отговорят на моите въпроси и да ми дадат съвет. Благодаря ви, Топ Парцели, че ми помогнахте да постигна добра цена за моя парцел!

04 юли 2024

Силвия Георгиева

Исках да продам парцела си, но нямах време да се занимавам с документацията. Топ Парцели се справиха с всичко вместо мен! Бяха много бързи и ефикасни. Дори ми доставиха документите за подписване вкъщи. Не мога да си представя как щях да се справя без тях. Благодаря ви, Топ Парцели!

03 юни 2024

Николай Шопов

Бях наследил парцел от баща си и не знаех какво да правя с него. Топ Парцели ми предложиха безплатна консултация, на която ми разясниха всички данъчни аспекти на продажбата. Оказа се, че не дължа данък, което ме зарадва много. Те ми помогнаха и с намирането на купувач. Бях много доволен от услугите им и ще им се доверя отново в бъдеще.

23 май 2024

Мария Тошева

Продажбата на моя парцел се оказа много по-лесна отколкото си мислех, благодарение на Топ Парцели! Те ми помогнаха с цялата документация, включително и с декларирането на данъците. Бях много притеснена в началото, но те ми обясниха всичко ясно и спокойно. Дори ми препоръчаха купувач, който ми предложи добра цена. Препоръчвам Топ Парцели на всички, които искат да продадат парцел без главоболие!

12 април 2024

Напиши отзив за Какво трябва да знаем за данъците при продажба на парцел?

 • ( от 1 до 5 )
 • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.
 • Парцел с. Мусачево 38859 m2 #267 - TopParceli.BG
  Парцел с. Мусачево 38859 m2 #267 - TopParceli.BG
  с. Мусачево    /   3 497 300 без ДДС
  38 859 м2     /     50 500 м2 РЗП
  Виж Повече
  Парцел с. Равно поле 9065 m2 #266 Как мога да сравня цената на моя парцел с други парцели в района? - TopParceli.BG
  Парцел с. Равно поле 9065 m2 #266 Какво мога да очаквам от агента на недвижими имоти? - TopParceli.BG
  с. Равно поле    /   2 500 000 без ДДС
  9 065 м2     /     8 000 м2 РЗП
  Виж Повече
  Парцел кв. Банкя 238339 m2 #260 - TopParceli.BG
  Парцел кв. Банкя 238339 m2 #260 - TopParceli.BG
  гр. София, кв. Банкя    /   4 500 000 без ДДС
  238 339 м2     /     67 500 м2 РЗП
  Виж Повече
  Парцел кв. Симеоново 20000 m2 #253 - TopParceli.BG
  Парцел кв. Симеоново 20000 m2 #253 - TopParceli.BG
  гр. София, кв. Симеоново    /   3 200 000 без ДДС
  20 000 м2     /     8 904 м2 РЗП
  Виж Повече
  Парцел гр. Долна Баня 3822 m2 #264 - TopParceli.BG
  Парцел гр. Долна Баня 3822 m2 #264 - TopParceli.BG
  гр. Долна Баня    /   250 000 без ДДС
  3 822 м2     /     5 733 м2 РЗП
  Виж Повече
  Парцел с. Мало Бучино 7440 m2 #263 - TopParceli.BG
  Парцел с. Мало Бучино 7440 m2 #263 - TopParceli.BG
  с. Мало Бучино    /   380 000 без ДДС
  7 440 м2     /     5 000 м2 РЗП
  Виж Повече

  Свържи се
  с нашия екип

  Стоян Зидаров

  Стоян Зидаров

  Собственик и консултант на TopParceli.BG
  Иван Стоянов

  Иван Стоянов

  Собственик и консултант на TopParceli.BG
   - 
  Bulgarian
   - 
  bg
  Chinese (Simplified)
   - 
  zh-CN
  English
   - 
  en
  German
   - 
  de
  Russian
   - 
  ru